Proiectele mele

Sunt hotărât să transform municipiul Reghin într-un oraș model pentru județul Mureș. Acest program de guvernare locală este asumat de întreaga echipă de profesioniști pe care am format-o. Împreună vom munci pentru a arăta că se poate face administrație în folosul cetățeanului și că Reghin poate deveni o comunitate înfloritoare. Împreună vom munci pentru cetățeni, care vor avea ocazia să se implice activ în rezolvarea problemelor comunității, iar ordinea realizării proiectelor prezentate în acest program va fi decisă după o consultare publică. Dar mai trebuie menționat că orașul nostru are nevoie de un proiect pe termen lung, de minim 8 ani, în care să punem bazele modernizării municipiului nostru și să continuăm aceste eforturi.
Merităm mai mult!

Votul tau conteaza! 

 

Programul de guvernare locală!

În cele ce urmează puteți consulta și analiza propunerea mea de program de guvernarea locală, într-o formă structurată și ușor de urmărit.

GABRIEL TONCEAN – CANDIDATUL PNL LA PRIMĂRIA MUNICIPIULUI REGHIN
.

Principii generale

Principiile generale după care îmi voi ghida activitatea de primar al municipiului din prima până în ultima zi:

 • Transparență și corectitudine: Voi implementa o administrație transparentă și deschisă, prietenoasă față de cetățean, prin formarea continuă a personalului primăriei și prin imbunătățirea comunicării dintre cetățeni și administrația locală. De asemenea, voi publica rapoarte financiare și de activitate anuale care vor permite o mai bună înțelegere a modului în care sunt cheltuiți banii contribuabililor.
 • Ascultare și consultare: Locuitorii orașului nostru vor avea oportunitatea să participe activ în definirea și soluționarea problemelor orașului prin formularea de propuneri de proiecte, care vor fi supuse ulterior votului cetățenilor, iar mai apoi implementate de către Primăria Municipiului Reghin.
 • Colaborare: Voi colabora cu toți consilierii locali pentru a implementa împreună proiecte benefice orașului și comunității. În plus, voi promova colaborarea interinstituțională și colaborarea administrației locale cu mediul privat și societatea civilă pentru realizarea proiectelor în beneficiul comunității.
 • Profesionalism și competență: Mă voi asigura că activitatea administrativă se va realiza alături de profesioniști adevărați, funcționari și manageri competenți, oameni selectați pe principiul meritocrației și cu experiență profesională în posturile ocupate.

Munca în echipă: Mă voi concentra pe rezultate și acțiuni care pun mai presus de orice interesul cetățeanului și nu pe producerea de documente inutile. Îmi voi asuma responsabilitatea în privința obiectivelor propuse și voi lucra cot la cot alături de angajații primăriei, echipa de consilieri și Consiliul Municipal pentru a le duce la îndeplinire. Toate rezultatele mele actuale se datorează muncii în echipă și voi continua să muncesc alături de echipa mea în interesul cetățenilor!

Tipuri și gruparea obiectivelor

În dreapta veți putea naviga prin obiectivele stabilite, care se vor regăsi în 2 forme.

Priorități

 • Prioritatea 1: Un nou spital pentru Reghin și un sistem de sănătate local eficient
 • Prioritatea 2: Siguranța cetățeanului
 • Prioritatea 3: Centura ocolitoare a Municipiului Reghin
 • Prioritatea 4: Dezvoltarea unor zone adecvate de agrement

Alte obiective de dezvoltare

 • Reghin – Un municipiu care inveșteste în educație
 • Reghin – Un municipiu care are grijă de vârstnici
 • Reghin – Un municipiu smart
 • Reghin – Un municipiu cu parcări adecvate
 • Reghin – Un municipiu cu servicii publice în slujba cetățeanului
 • Reghin – Un municipiu cu o infrastructură locală bine dezvoltată
 • Reghin – Un municipiu cu performanțe sportive și un mediu cultural dezvoltat
 • Reghin – Un municipiu dezvoltat economic
 • Reghin – Un municipiu suport pentru turismul zonal

Prioritatea 1: Un nou spital pentru Reghin și un sistem de sănătate local eficient
Pandemia de coronavirus ne-a arătat cât de important este să investeşti în sănătate. Din păcate, în Reghin, fostele administrații locale au neglijat sănătatea cetățenilor noștri. Avem în continuare un spital municipal vechi, construit la începutul anilor 1930, iar condițiile sunt improprii. Astfel nu se poate asigura o îngrijire corespunzătoare a pacienților.

De aceea vrem să construim un spital nou modern, din fonduri europene, prin Programul Operațional Sănătate (2021-2027) și cu sprijinul Ministerului Sănătății. Acest spital va fi construit la cele mai înalte standarde și va îmbunătăţi accesul populaţiei locale la servicii medicale de calitate.

Pe lângă construcția propriu-zisă a noului spital, vom accesa fonduri europene și pentru:

 • Dotarea spitalului cu aparatură și echipamente medicale performante de ultimă generație;
 • Dotarea cu spații de sterilizare și laborator propriu;
 • Dezvoltarea de circuite medicale care să prevină apariția infecțiilor;
 • Digitalizarea serviciilor medicale oferite;
 • Pregătirea continuă a personalului medical.

În plus, vom asigura și:

 • Accesul la servicii de sănătate de calitate pentru toți cetățenii;
 • Reabilitarea celorlalte unități spitalicești din municipiu și finalizarea construcțiilor la unitățile de urgență;
 • Dezvoltarea unei rețele medicale în unitățile de învățământ, care să aibă în primul rând rol profilactic și apoi de tratament;
 • Asistență la domiciliu pentru persoanele imobilizate sau cu dizabilități.

Prioritatea 2: Siguranța cetățeanului
Rolul unui primar nu se limitează doar la asigurarea prosperității orasului şi a cetățenilor, ci presupune şi combatarea oricăror evenimente care ar putea afecta siguranța şi liniştea locuitorilor. În plus, pentru ca un oraş să se poată dezvolta într-un mod eficient şi prosper, siguranța urbană este un factor cheie indispensabil. Din păcate, acest aspect a fost ignorat aproape în totalitate de către liderii politici locali, astfel că cetățenii orasului nostru nu se mai simt în siguranță în unele zone şi cartiere, unde infracțiunile au început să fie din ce în ce mai numeroase.

Am o experiență de 14 ani în acest domeniu, fiind fondatorul unei firme de securitate, ce asigură servicii specifice de apărare, pază şi protecţie în județul  Mureș, cât şi la nivel naţional. Deoarece Reghinul trebuie să fie un municipiu în care cetățenii să se simtă în siguranță atât pe stradă, cât si în casă, mi-am propus ca una dintre prioritățile din mandatul de primar să fie eficientizarea sistemului de ordine publică şi siguranță:

 • Voi responsabiliza Poliția Locală, instituție care, conform legii, este în directa subordine a primarului.
 • Voi solicita Poliției Locale să asigure un plan de supraveghere a instituțiilor de învățământ în mod special.
 • Voi demara încheierea de protocoale de colaborare cu instituțiile abilitate ale statului, respectiv Poliția Română și Jandarmeria, care, împreună cu Poliția Locală, vor patrula pentru a asigura ordinea și disciplina din cartierele din Reghin.
 • Voi moderniza centrul de monitorizare video al orașului și voi asigura permanența serviciului.

Reghinenii trebuie să se simtă în siguranță la orice oră din zi și din noapte în orașul lor.

Prioritatea 3: Centura ocolitoare a Muncipiului Reghin
Dezvoltarea orașului nostru trebuie să înceapă cu implementarea unui sistem de transport eficient economic, sigur, cu impact redus asupra mediului și care să asigure o mobilitate crescută. Acest obiectiv se traduce, în primul rând, prin construirea centurii ocolitoare a municipiului. Din pacate proiectul se află în stadiul de discuții și promisiuni de foarte mulți ani. Deși a existat un studiu de fezabilitate pentru acest proiect, el a fost realizat în 2004 și nu mai corespunde realităților economice actuale. Fostele administrații locale nu au dorit o adevărata finalizare a proiectului, deși în ultimii ani s-a înregistrat o creștere importantă a traficului rutier în Reghin. Asta impune luarea unor masuri urgente pentru sporirea capacității de circulație.

Astfel, unul dintre obiectivele mele strategice ca primar va fi deblocarea și accelerarea acestui proiect. Voi începe cu revizuirea studiului de fezabilitate, ceea ce presupune și alinierea proiectului la normele de acordare a fondurilor nerambursabile, astfel încât realizarea Centurii Reghin să poată primi finanțare europeană prin Programul Operaţional Transport (2021-2027).

Centura Reghin este un proiect extrem de important pentru dezvoltarea orașului, întrucat va contribui la:

 • Decongestionarea traficului în intravilan, mai ales în zona centrală;
 • Reducerea timpilor de transport și cresterea mobilității;
 • Reducerea numărului de accidente și creșterea siguranței rutiere;
 • Reducerea nivelului de poluare

După ani buni de aşteptare reghinenii merită să aibă în sfârşit o centură ocolitoare care va scoate traficul greu din oraş!

Prioritatea 4: Spații verzi și zone de agrement
Sănătatea orașului începe cu sănătatea mediului. Comunitatea noastră are nevoie de mai multe spații verzi, dar și de modernizarea parcurilor existente. Avem în Reghin terenuri virane sau părăsite, unele chiar focare de infecție. Vom curăța și amenaja aceste spații, astfel încât să poată fi folosite în scop recreațional de către reghineni.

Ne vom asigura că municipiul nostru are zone adecvate pentru agrement, în care cetățenii să se poată relaxa alături de familie și prieteni. Aceste zone vor fi amenajate cu:

 • Alei de promenadă, bănci noi și locuri de relaxare, astfel încât reghinenii să se poată plimba într-o atmosferă plăcută și liniștită;
 • Piste de biciclete delimitate eficient, astfel încât și bicicliștii să se bucure de momente frumoase;
 • Spații și locuri de joacă pentru copii, care respectă elementele de siguranță și sunt dotate cu mobilier modern;
 • Zone de recreere pentru seniori, în care aceștia vor putea socializa și practica jocuri colective;
 • Aparate noi de fitness în aer liber, astfel încât reghinenii de orice vârstă să poată face sport gratuit și într-un mediu propice;
 • Grupuri sanitare moderne și funcționale.

Toate aceste proiecte vor fi, bineînțeles, finanțate din fonduri Europene, prin Programul Operaţional Regional pentru regiunea Centru (2021-2027).

Reghin - Un municipiu care inveșteste în educație
Educație înseamnă viitor pentru comunitatea noastră! Iar pentru asta există o simplă condiție: să fii interesat să folosești fondurile europene pentru binele comunității. Vom folosi fondurile din Programul Operaţional Regional pentru regiunea Centru și Programele Educație și Ocupare, respectiv Incluziune și Demnitate Socială (2021-2027) pentru:

 • Reabilitarea unităților de învățământ aflate în proprietatea municipiului în adevăratul sens al cuvântului, și nu spoieli fugare de calitate îndoielnică;
 • Dotarea unităților școlare cu echipamente IT conforme cu cerințele anului 2020, care să permită în cazuri speciale și școala online;
 • Inventarierea unităților de învățământ ce nu se afla în proprietatea orașului și evaluarea condițiilor de desfășurare a activității didactice;
 • Înființarea de laboratoare specializate în cadrul unităților de învățământ și dotarea acestora în mod corespunzător, care să permită specializarea elevilor (laborator de fizică, chimie, informatică, etc);
 • Susținerea sistemului de învățământ dual (profesional) în colaborare cu mediul privat;
 • Identificarea elevilor/copiilor cu probleme speciale (CES) și înființarea unei unități speciale de învățământ sau cel puțin a unei clase, asigurând personal de specialitate;
 • Asigurarea transportului către / dinspre unitățile de învățământ pentru a putea permite decongestionarea traficului dimineața și la orele amiezii;
 • Ne vom ocupa și de renovarea sălilor și terenurilor de sport și vom investi în baze sportive destinate elevilor;
 • Ne dorim să reducem abandonul școlar. Prin urmare, vom finanța strategii care ne vor permite să dezvoltăm servicii de suport educațional, de tip before și after school.

Cu echipa pe care o am alături vom prioritiza accesarea fondurilor europene. Pentru dezvoltarea comunității noastre avem nevoie de management performant!

Reghin - Un municipiu care are grijă de vârstnici
Din fonduri europene, fără a afecta bugetul local, vom demara proiecte în Reghin care să permită:

 • Dezvoltarea de noi servicii destinate vârstnicilor prin subvenționarea costurilor îngrijirii bătrânilor singuri, în situații de dependență și cu venituri mici;
 • Asistarea activă a vârstnicilor (ex. înființarea de call center-uri de urgență, achiziționarea de dispozitive pentru asistarea persoanelor dependente și monitorizarea stării de sănătate a vârstnicilor);
 • Formarea specialiștilor/personalului care lucrează cu persoanele în vârstă;
 • Modernizarea spațiilor de recreere destinate vârstnicilor.

Atenția și grija pentru problemele părinților și bunicilor noștri trebuie să fie constantă și să se concretizeze prin servicii care să le îmbunătățească considerabil calitatea vieții.

Reghin - Un municipiu smart
Este momentul cel mai potrivit să începem să construim în mod inteligent un viitor sustenabil pentru cetățenii orasului și copiii nostri. Inovația și progresul tehnologic aduc bunăstare unui oraș. Așadar, trebuie să avem o viziune holistică, precum și deschiderea către tendințele și bunele practici europene, pe care să le adaptăm la nivel local. Prin Programul Operaţional Regional pentru regiunea Centru, repectiv Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare, vom accesa fonduri europene pentru:

 • Crearea de rețele WiFi în spațiile publice sau de recreere, gratuite pentru cetățenii orașului și turiști
 • Identificarea proprietăților orașului cu istoricul acestora prin platforma de urbanism digital
 • Dezvoltarea infrastructurii pentru mijloace alternative de mobilitate
 • Instalarea de echipamente şi sisteme inteligente pentru asigurarea calității energiei electrice
 • Instalarea de soluții de supraveghere video inteligente pentru creșterea siguranței publice
 • Susținerea digitalizării serviciilor publice la nivel local și dezvoltarea ghișeului electronic al cetățeanului, prin care se pot face plăți online

O altă problemă foarte importantă este siguranța rutieră.  Aproape 2000 de oameni mor anual pe șoselele din România. Suntem pe primul loc la nivelul Uniunii Europene în topul morților cauzate de accidente rutiere raportat la numărul populației. Unul dintre pilonii viziunii mele pentru comunitatea noastră este proiectul ”Siguranță Rutieră pentru Reghin”, ce va fi finanțat prin fonduri europene din Programul Operaţional Regional pentru Regiunea Centru si cuprinde:

 • Monitorizarea și fluidizarea traficului
 • Amenajarea trecerilor de pietoni
 • Semaforizare sincronizată

Acestea sunt câteva dintre măsurile menite să transforme orașul nostru într-o comunitate inteligentă, care va reuși să scadă media europeană a accidentelor rutiere.

Reghin - Un municipiu cu parcări adecvate
La fel ca multe orașe din România, Reghin a devenit aglomerat. Numărul autoturismelor este în continuă creștere, dar numărul locurilor de parcare a rămas același. Deși nu am ajuns de pe o zi pe alta în această situație, administrația locală nu a reușit să rezolve această problemă.

Așa se întâmplă când nu ai un plan concret de dezvoltare. Șoferii din Reghinul anului 2020 merită confortul de a găsi locuri suficiente de parcare.

 • Parcările supraetajate sunt soluția viitorului. Un viitor pe care suntem datori să îl asigurăm comunității noastre! Vom demara construcția de sisteme de parcare de tip smart parking, care au fost deja implementate cu succes în câteva orașe din România.

Iar astfel de soluții sunt finanțabile din fonduri europene. Reghin are potențialul să devină un Smart City, iar viziunea mea și a echipei mele este ca orașul nostru să aibă astfel de parcări, cel puțin în marile cartiere.

Reghin - Un municipiu cu servicii publice în slujba cetățeanului

 • Auditarea de urgentă a serviciilor și patrimoniului administrat de către RAGCL
 • Reînnoirea parcului de autobuze, astfel încât sistemul public de transport local să fie mai econom și mai prompt decât folosirea autoturismului propriu
 • Crearea de benzi de circulație doar pentru autobuze, pentru a scurta timpii de deplasare. Aceste măsuri au menirea reducerii traficului rutier privat
 • Administrarea judicioasă a imobilelor orașului
 • Reevaluarea tututor contractelor de închiriere și auditarea performanței fiananciare a acestui domeniu
 • Ștrandul municipal – dezvoltarea bazei de divertisment prin montarea de tobogane cu apă, devenind astfel o atractie pentru întreaga zonă din jurul orașului
 • Finalizarea halei agroalimentare si conectarea acesteia la reteaua de transport public; modernizarea celorlalte piete agroalimentare din oras pentru ca producătorii locali să își poată valorifica produsele în condiții igienice
 • Iluminatul public – eficiența energetică – voi susține extinderea și modernizarea iluminatului public în toate parcurile și cartierele, precum și introducerea treptată a iluminatului eco-eficient în parcurile și cartierele de locuințe din Reghin
 • Salubritatea – îmi doresc un oraș mai curat, iar pentru asta voi pune accent pe gestionarea eficientă a deșeurilor și colectarea selectivă a acestora, prin amenajări adecvate în toate cartierele și prin instituirea unui control riguros al activității de salubrizare a orașului. Voi încuraja și implicarea cetățenilor în menținerea curățeniei pe domeniul public
 • În ceea ce privește gestionarea serviciilor de utilitate publică, apă, canal, salubrizare, transport local, mă voi asigura că orașul va fi principalul beneficiar al acestor servicii și nu diverse grupuri de interese, care nici măcar nu locuiesc în Municipiul Reghin.

Reghin - Un municipiu cu o infrastructură locală bine dezvoltată

 • Inventarierea și auditarea infrastructurii orașului (rutieră, de utilități, comunicații).
 • Demararea proiectelor mari de reabilitare a acestora cu personal de specialitate și nu cârpeli.
 • Finalizarea proiectului de reabilitare, modernizare, extindere şi dotare a Cinematografului Patria prin Programul Operaţional pentru Regiunea Centru.
 • Vom continua construcția de blocuri de locuințe în sistem ANL și vom demara construcția de blocuri de locuințe sociale prin Programul Operaţional Incluziune și Demnitate Socială.
 • Vom inventaria necesarul de specialiști în sănătate și educație și vom atribui locuințe de serviciu pentru a-i motiva să vină în Reghin.
 • Identificarea partenerilor administrativi în vederea demarării proiectului de alimentare a orașului cu apă potabilă de adâncime din barajul de la Răstolița pentru care vom accesa fonduri europene prin Programul Operațional Dezvoltare Durabilă.
 • Accesarea de fonduri din Programul Operaţional Transport și identificarea partenerilor administrativi în vederea demarării proiectului de drum de viteză pe malul drept al Mureșului, care va lega Reghin de nodul de autostradă de la aeroportul Vidrasău.

Acestea din urma sunt proiecte de mare infrastructură, dar care vor permite Reghinului să devină un oraș cheie în economia județului!

Reghin - Un municipiu cu performanțe sportive și un mediu cultural dezvoltat
Cred în performanța sportivă! Sunt rezultatul performanței sportive. De aceea am fost, ca și dumneavoastră, martorul umilirii sportului în Reghin. Sportivii adevărați, antrenorii cu palmares nu au avut loc, din păcate, în zona sportului adminstrat de către Primărie. Clubul sportiv al primăriei a devenit o mașină de tocat banii publici, de plătit servicii politice prin angajări fictive și tot felul de alte recompense. Banul public investit în sport trebuie să aducă performanță. Această performanță se va regăsi ulterior în educația copiilor noștri, prin disciplina și rigurozitatea cu care aceștia vor fi învățați de către antrenorii lor.

 • Voi sprijini finanțarea sportului de masă și de performanță în Reghin, însă doar în baza concursului de proiecte la care vor avea acces toate cluburile din oraș, inclusiv clubul administrat de către municipalitate.
 • Voi iniția astfel recalibrarea agendei culturale a orașului în vederea creării unor programe de finanțare care să poată susține evenimentele cu caracter socio-cultural, proiectele culturale de elită și proiectele de mare anvergură și vizibilitate.

Reghin - Un municipiu dezvoltat economic
Voi susține demersurile investitorilor care pot contribui la dezvoltarea economică și crearea de noi locuri de muncă.

 • Cu fonduri din Programul Operaţional pentru Regiunea Centru voi sprijini crearea unui parc industrial pentru industria lemnului. Acesta va fi un proiect important pe linia dezvoltării economice a municipiului și a viitoarei zone de dezvoltare accelerată.
 • Voi face toate demersurile necesare creării unei zone de dezvoltare accelerată, prin care vom face investiții și vom gestiona probleme economice regionale împreună cu localitățile învecinate.
 • Voi propune la prima ședință a noului consiliu local ales aprobarea reducerii de taxe și impozite.

Reghin - Un municipiu suport pentru turismul zonal
Turismul, ramura economiei abandonată total de fostele administrații ale orașului.

Dezvoltarea turismului este o prioritate pentru mine și voi accesa fonduri europene din Programul Operaţional Regional pentru Regiunea Centru (2021-2027) pentru a pune în evidență potențialul turistic valoros al regiunii noastre. Pentru a asigura creșterea numărului de vizitatori am inițiat o alianță administrativă cu principalele localități învecinate de pe Valea Mureșului.

 • Ne propunem atragerea turiștilor în zona frumoasă a Mureșului, punându-le la dispoziție materiale de informare, trasee turistice, facilități de cazare și infrastructura necesară. Astfel, ne dorim ca Reghinul să devină principala bază logistică de dezvoltare pentru turismul zonal.
 • Având în vedere resursele naturale și culturale ale regiunii noastre, voi sprijini dezvoltarea activităților ecoturistice. Vom crea astfel noi oportunități economice și vom contribui la conservarea naturii și culturii locale.
 • Un alt tip de turism care poate contribui la relansarea economică a Reghinului și a localităților învecinate de pe Valea Mureșului este turismul de aventură. Voi face toate demersurile necesare pentru sprijinirea și promovarea activităților dedicate iubitorilor de experiențe noi și vacanțe active.
 • Vreau ca turismul gastronomic să fie inclus în oferta turistică locală și regională. Vom reuși astfel să creăm o resursă economică importantă, care va sprijini producătorii locali.
 • Pe lângă turismul gastronomic, vreau să dezvoltăm și turismul oneologic. Pentru atingerea acestui obiectiv, vom pune la dispoziția producătorilor locali și regionali infrastructura necesară pentru realizarea de prezentări de vinuri și evenimente oneologice.

Cred cu tărie în acest proiect și sunt bucuros să aflu că și alte localități învecinate, care ni s-au alăturat, cred în el.